Блог укр

Фототипи шкіри: повна класифікація, яку повинен знати кожен

Zemits / Блог  


Лазерна косметологія — одна з найбільш перспективних ніш б’юті-індустрії. Особливе місце тут посідає епіляція, процедура, що входить у ТОП 5 популярних методик в усьому світі. Це найкращий спосіб надовго позбутися небажаного волосся. 


Атравматично, надовго, без врослих волосків та подразнень — про переваги цього методу епіляції можна говорити довго. Але результати тієї самої кількості сеансів у людей можуть відрізнятися і тут немає секрету. Все індивідуально та залежить від фототипу шкіри клієнта.

Які ж вони бувають? Сьогодні ми розглядаємо класифікацію, яку повинен знати кожен косметолог. Поїхали. 



Класифікація за Фітцпатріком: від нордичного до афроамериканського

У 1975 році Томас Фітцпатрік розробив класифікацію шкірного покриву за фототипом. Спершу для виокремлення груп було вирішено взяти за основу колір. Але цей шлях виявився хибним. Тоді фінальним фактором, що вплинув на класифікацію, став вплив ультрафіолетового випромінювання на шкіру. 


Саме від того, як шкіра реагує на сонячний вплив, і відбувається класифікація. Фототип зумовлений генетично  і не змінюється протягом життя, навіть під впливом зовнішніх факторів. На клітинному рівні за фототип відповідають меланоциди — клітини, що виробляють меланін. Пігмент, у свою чергу, забезпечує захист від шкідливих променів, поглинає світло і відповідає за засмагу на шкірі. Отже, почнемо. 


Перший фототип: кельтський

Цей тип шкіри настільки світлий, що майже просвічується. Молочно-білий відтінок, нерідко з ластовинням. Власники такої шкіри швидко червоніють та мають максимальну фоточутливість. Не засмагають, а згоряють, на місці опіків нерідко залишається пігментація. Волосся на тілі цього фототипу часто прозоре, через мінімальну кількість пігменту.  


Другий фототип: нордичний

Його ще називають світлим європейським, оскільки найчастіше зустрічається в Європі. Відтінок волосся — світло-русявий або світло-каштановий, це краще для лазерних методик, оскільки кількість меланіну більша. Засмага лягає погано. 


Третій фототип: середньоєвропейський 

Має смаглявий або оливковий відтінок, ластовиння зустрічається рідко. Колір волосся темніших відтінків: каштановий, темно-русявий, чорний (рідко). Цей тип шкіри більш захищений від ультрафіолетового проміння, але зловживати не потрібно.


Четвертий фототип: південноєвропейський

Або середземноморський, найчастіше зустрічається у жителів Середземномор'я, Латинської Америки, Азії тощо. Відтінок шкіри — смаглявий, оливковий, ластовиння не зустрічається, має високий природний захист. Волосся темне, добре піддається лазерній епіляції завдяки високій концентрації меланіну.


П'ятий фототип: середньо-східний

Ще його називають азійським або індонезійським. Це тому, що представники цього фототипу найчастіше зустрічаються серед жителів Південно-Східної Азії. Шкіра в основному смаглява, може мати жовтуватий, оливковий відтінок. Волосся темно-коричневе або чорне, шкіра відрізняється високим природним захистом від ультрафіолету і рідко обгоряє на сонці. 


Шостий фототип: афроамериканський

Такий фототип зустрічається у корінних жителів Африканського та Австралійського континентів. Відтінок шкіри темно-коричневий або синювато-чорний, як і волосся. Цей фототип має досконалий захист від негативного ультрафіолету і ніколи не згоряє.



Лазерна епіляція: сучасні тенденції

Історія лазерної косметології пройшла багато етапів: рубіновий, неодимовий, олександритовий, діодний. І якщо перші три техніки лазерного впливу унеможливлювали проведення епіляції для деяких фототипів шкіри (через травматичність), то діодні лазери зробили прорив у цій галузі.


Такі апарати, як Zemits Quidion та Zemits Di-Nexx – це останнє покоління діодних лазерів, які дають можливість працювати з будь-яким із існуючих фототипів. Чому? У роботі вони використовують світлове випромінювання довжиною 808нм — всесвітньо визнаний золотий стандарт, який дозволяє проникати в епідерміс на оптимальну глибину та впливати безпосередньо на волосяний стрижень та фолікулу волосся, залишаючи незайманими навколишні тканини. Завдяки цьому ці моделі виключають опіки і роблять процес максимально комфортним.


Zemits Quidion: особливості

Чим ще може порадувати цей апарат, окрім універсальності дії? Таких особливостей багато, почнемо з потужної операційної системи. Адже саме вона дає можливість повністю вести клієнта, не вдаючись до додаткових записів: контакти, вік, стать, протипоказання, кількість сеансів — усе це є всередині лазера.


Також однозначно варто згадати про динамічний контроль розподілу енергії імпульсів (Quick Dynamic Control™- QDC). Це інноваційна запатентована технологія, яка покращує роботу лазера, сприяючи максимальному розподілу енергії. 

Додатково косметолог отримує:

  • Потужну, п'ятирівневу систему охолодження, яка не лише мінімізує неприємні відчуття від процесу епіляції, а ще й захищає блок від перегріву.
  • Ергономічну, функціональну маніпулу з розміром робочої плями 15*40, яка дозволяє керувати процесом за допомогою сенсорного екрана та коригувати параметри процедури.
  • Ресурс робочої маніпули в 20-50 млн. імпульсів — це 3-5 років продуктивної роботи.


Zemits Di-Nexx: особливості

У цій моделі ми маємо також функціональну маніпулу із сенсорним екраном, який допоможе коригувати потоковий процес епіляції. Комфортно лежить у руці, не втомлює навіть у процесі тривалого сеансу.


Sapphire PRO – це подвійна, контактна система охолодження. Теплообмін регулюється завдяки постійній циркуляції дистильованої води та додаткового повітряного охолодження. Забезпечує максимальний комфорт процедур. Розмір робочої поверхні сапфірового скла – 12*20 мм, забезпечує ідеальні параметри для обробки ділянки.


SMART-система керування дозволяє налаштовувати параметри як індивідуально для кожного клієнта, так і автоматично. А ресурс 20-30 млн імпульсів гарантує довгу продуктивну роботу вашому салону/кабінету.



Лазерна епіляція – це перспективний вектор, який здатний принести вам значний прибуток та залучити нових клієнтів. Запрошуємо вас на безкоштовний тест-драйв, який допоможе вам визначитися з моделлю, отримати практичний досвід і поставити всі питання.



Про технології Огляди апаратів